Security Protection

Macbook compleet beveiligen en data-diefstal vrij maken

Mocht het je ooit overkomen dat je iMac of Macbook gestolen wordt is het belangrijk om te weten dat niemand bij jouw data kan.

Het is al vervelend genoeg als je Macbook of iMac een keer gestolen wordt, maar nog vervelender is het als dieven potentieel bij je data kunnen of sowieso nog gebruik kunnen maken van je laptop. Met deze drie stappen verklein je de kans dat dieven na diefstal nog gebruik kunnen maken van je laptop. Let er op dat alle stappen (vanzelfsprekend) op eigen risico. Wij zijn dus niet verantwoordelijk voor eventuele schade.

1. Zet Find My iPhone / Mac aan

Zie hiervoor het artikel van Apple waarin zij uitleggen hoe je Find My Mac aanzet: https://support.apple.com/kb/PH25730?locale=nl_NL . In het kort gaat dat als volgt:

 1. Kies Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’ en klik op ‘iCloud’.Zo nodig, login met uw iCloud / Apple account
 2. Selecteer ‘Zoek mijn Mac’.
 3. Als naast ‘Zoek mijn Mac’ een knop ‘Details’ verschijnt, klikt u op deze knop, klikt u op ‘Open beveiliging en privacy’ en klikt u vervolgens op ‘Schakel locatievoorzieningen in’.
 4. Zoals Apple zegt moet u om uw Mac extra te beveiligen, voor alle gebruikersaccounts een veilig wachtwoord instellen en automatisch inloggen uitschakelen in het paneel ‘Gebruikers en groepen’ in Systeemvoorkeuren.

Macbook

Houd je gastaccount wel aan

Het kan daarbij aan te raden zijn om wél een gast account aan te houden. Als iemand je laptop dan vindt kan hij/zij inloggen met het gastaccount, waardoor Find My Mac geactiveerd kan worden. Als je alleen een gastaccount met wachtwoord hebt kan dit niet gebeuren (bron).

2. Stel FileVault in

FileVault beschermt al je gegevens op je standaard harde schijf met een wachtwoord of middels je iCloud-inloggegevens. Je vindt het bij Systeemvoorkeuren > Beveiliging & Privacy > FileVault. Lees er mee over op de pagina van de Apple-website.

3. Stel een firmware specifiek wachtwoord in

Ok, dit is een echte rigoreuze stap. Je stelt een wachtwoord in op je firmware waardoor er niet meer in te loggen is op de Mac wanneer er zomaar even een nieuwe harde schijf of USB wordt gebruikt om op te starten (dat doen dieven nog wel eens). Maar let op, VERGEET HET WACHTWOORD NIET. Als je dat toch doet ga je een lang proces tegemoet waarbij de Apple Store het hopelijk voor je kan fixen (maar dat is niet gegarandeerd). Zoals Apple zegt:

Deze stappen zijn van toepassing voor OS X Mountain Lion of hoger:

 1. Start op via macOS Recovery door Command (⌘)-R ingedrukt te houden meteen nadat u de Mac inschakelt. Laat de toetsen los zodra u het Apple logo ziet.
 2. Wanneer het venster voor hulpprogramma’s verschijnt, kiest u ‘Hulpprogramma’s’ > ‘Firmwarewachtwoordprogramma’ in de menubalk. Op iMac Pro kiest u Opstartbeveiliginghulpprogramma.
  Dit hulpprogramma is alleen beschikbaar op Mac-modellen die het gebruik van een firmwarewachtwoord ondersteunen.
 3. Klik op ‘Schakel firmwarewachtwoord in’.
 4. Type een firmwarewachtwoord in de daarvoor bestemde velden en klik op ‘Stel wachtwoord in’. Bewaar dit wachtwoord.
 5. Stop het hulpprogramma en kies het Apple-menu () > ‘Herstart’.

Bron: Apple. Lees hoe je het doet op: https://www.imore.com/how-set-your-macs-firmware-password-and-why-you-shouldnt

4. Wat te doen als je Mac gestolen is?

Lees dit artikel van Apple wat je kunt doen als je Mac gestolen is: https://support.apple.com/en-us/HT204756 .

Heb je verder nog tips? Laat het weten in de comments.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top